Кадър и видео Фейсбук/Нова ТвОбезпокоителни новини съобщиха от щаба за борба

...
Кадър и видео Фейсбук/Нова ТвОбезпокоителни новини съобщиха от щаба за борба
Коментари Харесай

Мутафчийски: Аз ще съм лошия вестител. Имаме 3 седмици до новия пик

Кадър и видео Фейсбук/Нова Тв

Обезпокоителни новини съобщиха от щаба за битка с ковид на постоянния си брифинг. 

Здравните власти отчитат трендовете за разпространяването на COVID-19 в страната. Проф. Венцислав Мутафчийски моли медицинските шефове да се приготвят за това, което ни чака.

Заяви, че колкото и неприятно да му е да влиза в ролята на неприятен вестител, не може да пропусне да показа обстоятелства. 

„ Сценариите, демонстрират, че за към седем седмици сме достигнали върха във втората вълна. Едва ли обаче в този момент имаме седем седмици, най-вероятно имаме три ”, безапелационен беше началникът на щаба.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов изясни, че от Щаба са удовлетворени от постигнатото досега. Резултатите давали право да се прояви рационална доза оптимизъм, че управляващите са създали всичко вярно, само че не и лековерие, защото постигнатото било доста нежно.

„ Европа е в патова обстановка и се готви за трета вълна. Не желая да сме лекомислени, а подготвени за трета вълна, в случай че тя въобще пристигна у нас със силата, в която е на Континента ”, сподели здравният министър.

Проф. Ангелов прикани жителите да проявят разсъдък и успокоение. Той отчете раздвижване на вируса в София по тази причина всяко число ще се следи на 12-часова база и ще се проучва всяка наклонност. Здравните управляващи са подготвени са да подхващат дейности, в случай че се наложи.

„ Ситуацията не е по-различна от предходната седмица. По данни все още 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26 място в Европейски Съюз и 6 място на Балканския полуостров, Смъртността е 9,9 на 100 000, което ни отрежда 13 място в Европейски Съюз. Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развиването в страната по области. След мощното оцветяване в жълто на картата, през днешния ден на процедура имаме осем области в алената зона. Тази с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а най-ниска е Търговище ”, съобщи доцент Ангел Кунчев, написа nova.bg.

В жълтата зона са 8 области, в оранжевата – 12 области. Според основният държавен здравен контрольор това значи, че обстановката е добра, само че наклонността се обърна. Той предвижда, че през целия февруари ще има последователно повишаване на заболеваемостта.

„ Пред нас има две вероятности – или да го създадем по модела на Франция със относително постепенно повишение, или по модела на Испания и Португалия с преживяване на тази рецесия, в която бяхме в края на ноември. Дали ще мине по единия път, или по другия, зависи от това по какъв начин ще съблюдаваме ограниченията ”, акцентира Кунчев.



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР